Terug

Opstarten Vloerverwarming

Het opstarten van vloerverwarming na het aanleggen van een zandcement dekvloer vereist zorgvuldige planning en uitvoering om zowel de vloer als het verwarmingssysteem te beschermen en optimale prestaties te garanderen. Hier is een stapsgewijze procedure:

  1. Overleg met de vloeren storter: Voordat je begint met het opstarten van de vloerverwarming, is het essentieel om te overleggen met de vloeren storter om de droogtijd van de dekvloer vast te stellen. Dit is van cruciaal belang, want het systeem mag pas worden geactiveerd als de dekvloer volledig is uitgehard. De exacte droogtijd kan variëren, afhankelijk van de dikte en omgevingsfactoren.
  2. Eerste instelling (Dag 1): 25 graden: Zodra de dekvloer voldoende is uitgehard, kun je beginnen met het opstarten van de vloerverwarming. Stel de thermostaatknop op de verdeler in op een lage watertemperatuur van 25 graden Celsius. Dit voorkomt schade aan de dekvloer door te snelle temperatuurstijgingen.
  3. Dag 4: 30 graden: Na drie dagen verhoog je de watertemperatuur naar 30 graden. Deze stapsgewijze verhoging bevordert een gelijkmatige opwarming en minimaliseert thermische stress.
  4. Dag 7: 35 graden: Op de zevende dag stel je de temperatuur in op 35 graden. Blijf de vloer controleren op eventuele veranderingen of problemen.
  5. Dag 10: 40 graden: Na tien dagen kun je de watertemperatuur verder verhogen tot 40 graden. Dit proces van om de 3 dagen 5 graden verhogen zorgt voor een gecontroleerde aanpassing.
  6. Dag 13: 45 graden: Op dag dertien kun je de temperatuur naar 45 graden verhogen. Blijf alert op eventuele stress in de dekvloer.
  7. Dag 16: 50 graden: Na zestien dagen kun je de thermostaatknop instellen op 50 graden Celsius, wat de maximale temperatuur is. Op dit moment draait het systeem op volle capaciteit.

Na het voltooien van deze opstookprocedure kun je de thermostaatknop terugzetten naar bijvoorbeeld 40 graden. Dit resulteert in een comfortabele vloertemperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Blijf de vloer in de gaten houden en pas de temperatuur aan naar je comfortniveau.

Het volgen van deze procedure is van cruciaal belang om schade aan de dekvloer te voorkomen en ervoor te zorgen dat de vloerverwarming optimaal functioneert. Samenwerken met de vloerenstorter om de juiste timing te bepalen is een verstandige eerste stap in dit proces.

Geschreven door:

leghetzelf